Nieuwsfeeds - Binnenvaart

Nieuwsfeeds - Binnenvaart

Opleiding ‘Succesvol binnenvaart ondernemer 1’ definitief van start, inschrijven kan nog!

De opleiding ‘Succesvol binnenvaart ondernemer 1’ gaat dinsdag 20 februari definitief van start bij Inholland Academy! Het is nog mogelijk om in te schrijven tot en met aanstaande maandag 19 februari (12:00 uur).

Inholland Academy biedt in nauwe samenwerking met branchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer en Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart de opleiding Succesvol binnenvaart ondernemer aan. Leden van de brancheorganisaties krijgen € 500,- korting.

Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven vindt u hier:
www.inholland.nl/academy/opleidingen/zakelijke-dienstverlening/maritiem/succesvol-binnenvaart-ondernemer/
Ter promotie van de opleiding is er een filmpje gemaakt, die u hieronder kunt bekijken: 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of opleidingsadviseur Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


CBRB reageert op de CBS cijfers

Zilvervloot voor de binnenvaart

Het gaat goed met de binnenvaart. In tien jaar tijd is het vervoer met 5 procent gegroeid. DFT gaat op pad met de Zaanse schipper Jeroen. (video)
De door het CBS gepubliceerde cijfers van de binnenvaart in 2017 laten zien dat met name de tankvaart groeit. Aangezien een zeer aanzienlijk deel van de werknemers in deze deelsector werkt hangt het structurele tekort aan gekwalificeerd binnenvaartpersoneel in Nederland daarmee nauw samen. Steeds meer wordt dat tekort gezien als een knelpunt voor de groei van de bedrijfstak. Het is echter een illusie te denken dat dit op korte termijn anders dan door het in dienst nemen van buitenlands personeel kan worden opgelost; dat is een uitdaging voor de langere termijn. Daarom wordt er – met name op instigatie van het Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB) – gewerkt aan een breed gedragen plan van aanpak om dit vraagstuk te adresseren.

Antonia zit al jaren op de binnenvaart: er moet wat meer liefde in

Michiel Koning aan het woord bij de NOS.
Binnenvaartschepen vervoerden 368 miljoen ton in 2017

Binnenvaartschepen vervoerden in 2017 ruim 368 miljoen ton goederen over de Nederlandse wateren. Dat is 4,8 procent meer dan in 2007. Driekwart daarvan (276 miljoen ton) werd door Nederlandse schepen vervoerd. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de binnenvaart.Niet-Nederlandse schepen op de binnenwateren varen met name onder Belgische of Duitse vlag: schepen onder Belgische vlag vervoerden ruim 11 procent en schepen onder Duitse vlag 8 procent van de goederen.Niet alleen het nationale vervoer, maar ook het internationale vervoer en de doorvoer worden overwegend door Nederlandse schepen uitgevoerd. Opvallend is de groei van het aandeel van schepen met Luxemburgse nationaliteit. Met een vervoerd gewicht van ruim 11 miljoen ton goederen waren deze schepen in 2017 goed voor 3 procent van het totale goederenvervoer. Dit was in 2007 nog ruim een 1,5 miljoen ton goederen, oftewel 0,5 procent van het totale goederenvervoer.

Tankvaart gegroeid

Van alle schepen die varen onder Luxemburgse vlag, is 90 procent actief in de tankvaart. In totaal vervoerden deze schepen 10 miljoen ton natte bulk. Dit is 9 procent van alle tankvaart die in 2017 plaatsvond op de Nederlandse binnenwateren. In totaal werd in 2017 ruim 113 miljoen ton natte bulk goederen vervoerd. De vervoerde droge bulk was ruim 203 miljoen ton en het containervervoer bijna 52 miljoen ton. Daarmee is nu 31 procent van het totale vervoer tankvaart. Dit was in 2007 nog 25 procent van het totale vervoer.
Opvallend is verder de verschuiving die heeft plaatsgevonden in de doorvoer. De ladingen goederen die direct worden doorgevoerd worden minder vaak dan tien jaar geleden door Belgische schepen vervoerd. Hun aandeel daalde in de totale doorvoer van 26 naar 20 procent. Het doorvoeraandeel van schepen onder Duitse vlag is in dezelfde periode nagenoeg gelijk gebleven. Vooral de schepen onder Nederlandse vlag hebben dit vervoer overgenomen.

Schepen onder Duitse vlag vervoerden minder vanuit een buitenlandse laadhaven of loshaven dan vorig jaar. Dit vervoer is deels overgenomen door schepen onder Nederlandse en Luxemburgse vlag.


Bronnen:

Word ook succesvol ondernemer in de binnenvaart


Goed ondernemerschap is van groot belang voor het succes van je onderneming. Daarom ontwikkelden brancheverenigingen Koninklijke BLN-Schuttevaer en Centraal Bureau voor Rijn- en Binnenvaart (CBRB) i.s.m. Inholland Academy de opleiding ‘Succesvol binnenvaart ondernemer 1’. Aan het eind van de opleiding bezit de deelnemer belangrijke kennis en vaardigheden om in de snel veranderende en innovatieve binnenvaartwereld nog beter zijn of haar mannetje te staan en is hij/zij in staat om uitdagingen met beide handen aan te pakken. “Door het volgen van deze opleiding geef je jezelf echt een voorsprong in het ondernemerschap”, aldus Peter Brandt van BLN-Schuttevaer.
 

Studeren vanuit de stuurhut

De opleiding richt zich op kapiteins, kapitein-managers, reders, schippers en andere professionals in de binnenvaartbranche. Om de opleiding zo toegankelijk mogelijk te maken, vindt een groot deel van de opleiding plaats als e-learning via een online platform. Zo is de opleiding makkelijk aan boord te volgen via de computer, tablet of smartphone. Een aantal modules worden in overleg afgesloten door een klassikale trainingsbijeenkomst.
 

Wat leer je?

De binnenvaartbranche staat altijd in beweging. Als ondernemer is het daarom belangrijk jezelf te blijven ontwikkelen. BLN-Schuttevaer en CBRB pleiten voor een professionele branche en promoten goed en competent ondernemerschap. Het ontwikkelen van een opleiding die ondernemers voorbereid op de uitdagingen van het ondernemerschap hoort daar bij.
 
De opleiding ‘Succesvol binnenvaart ondernemer 1, excelleren’ bestaat uit zes modules:
  • Introductiemodule studievaardigheden
  • Communicatie-, inkoop- en verkooptechnieken
  • Personeel & organisatie
  • Bedrijfseconomie
  • Keten en ketenbeheer
  • Businessplannen en verdienmodellen
Wanneer de opleiding succesvol wordt afgerond, ontvangt de deelnemer het door BLN-Schuttevaer, CBRB en Inholland Academy gecertificeerde diploma ‘Succesvol binnenvaart ondernemer 1, excelleren’. Het is ook mogelijk om losse modules te volgen. De deelnemer krijgt dan een deelcertificaat voor de desbetreffende module. 
 

Start in februari 2018

Op 20 februari 2018 gaat de opleiding van start met een introductiemodule. Al in het bezit van een HBO-diploma? Dan krijgt de deelnemer vrijstelling van deze module en start de opleiding op 15 maart 2018. De opleiding duurt een jaar.
 

Investeren in vakmanschap

De kosten voor de volledige opleiding bedragen € 2.735 (excl. literatuur). Leden van BLN-Schuttevaer en/of CBRB ontvangen € 500 korting. De kosten van de losse modules variëren van € 265 tot € 675 per module. 
 
Kijk voor meer informatie over de opleiding op www.inholland.nl/academy/opleidingen/zakelijke-dienstverlening/maritiem/succesvol-binnenvaart-ondernemer/ of neem contact op met BLN-Schuttevaer - Peter Brandt via 078-7820565 of met het CBRB – Jan Vogelaar of Freya Diepeveen via 010-7989800. Meer artikelen...

Ga naar boven