Nieuwsbrief 2019 - 19
28 mei 2019 - CBRB nieuwsbrief Nr. 19

Het CBRB is de toonaangevende werkgeversorganisatie voor alle sectoren in de binnenvaart en vervult een strategische rol.

Inhoudsopgave:

 1. Het einde van de ADN App
 2. Overleg Werkgroep Binnenvaartbelangen Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam
 3. Stand van zaken 3e Waterboot in het Europoort/Maasvlakte gebied te Rotterdam
 4. Presentatie ADN bijeenkomst NBKB
 5. Stakeholdersbijeenkomst NOVIMAR
 6. Nieuwe diesel(s): CO2-kringloop, lager verbruik, mogelijk meer onderhoud
 7. Agenda
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Het einde van de ADN App

Sinds 6 jaar beheert het CBRB samen met TransFollow de ADN App, die in een ontwikkeling tussen deze partijen tot stand is gekomen. Een handige App met ongeveer 1800 actieve gebruikers. Helaas stopt de de ADN app per 30 juni 2019

Verouderde techniek en majeure wijzigingen
De techniek van deze app is verouderd. Daarnaast is een majeure inhoudelijke wijziging opkomst, vanwege zeer veel wijzigingen in de ADN 2019 versie. Het was noodzakelijk om het project min of meer opnieuw op te trekken met TransFollow. Dit, om er voor te zorgen dat de app ondersteund zou kunnen blijven worden door Android en Apple systemen. Zowel achter de schermen, de techniek opnieuw opbouwen, maar ook bij het vullen van deze App maakt dat er veel werk te verzetten zou zijn.
 
De directie van TransFollow heeft vorig jaar al aangegeven dat zij zich vooral willen richten op het wegvervoer en heeft het CBRB gevraagd om naar mogelijkheden te kijken om de App over te nemen of op een andere manier na te denken hoe de toekomst verder zeker gesteld zou kunnen worden.

CBRB onderzocht mogelijkheden
Om deze reden heeft het CBRB met een aantal leden en partners diverse gesprekken gevoerd om te onderzoeken of er een mogelijkheden gevonden zouden kunnen worden om een kostenneutraal model te vinden waarbij de ADN-App door zou kunnen gaan, met een nieuw fundament. Ondanks stevige inspanningen is dit helaas niet gelukt, gezien de hoge ontwikkelingskosten in verhouding tot het aantal betalende gebruikers van de ADN-App.

Einde ADN app vanaf 30 juni 2019
TransFollow heeft aangegeven de ondersteuning van de ADN App per 30 Juni 2019 te zullen beëindigen, waarmee de ADN App dus stopt. De gebruikers van de ADN App zullen via een in-app melding vanuit het programma worden geïnformeerd. De ADN App zal op korte termijn uit zowel de Google PlayStore als de AppStore van Apple worden verwijderd.
 
De ADR App zal wel blijven bestaan. Hiervan worden de data wel geüpdatet en deze App zal zeker de komende 2 jaar door TransFollow worden ondersteund. Er zijn immers meer chauffeurs dan schippers die een handige app kunnen gebruiken. Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Overleg Werkgroep Binnenvaartbelangen Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam

Op 22 mei heeft de werkgroep binnenvaartbelangen Rotterdam (WBR) overleg gehad met het Havenbedrijf Rotterdam (HbR). Er is onder meer gesproken over:
 • De door de binnenvaart gewenste uitbreiding van drinkwaterlevering in het westelijk havengebied. Zie onderstaand artikel.
 • Gebruik van spudpaallocaties door schepen die blauwe kegels voeren. Dit is toegestaan, mits voldaan wordt aan de regels over het ligplaats nemen in de nabijheid van schepen die gevaarlijke stoffen vervoeren (artikel 7.07 BPR).
  De spudpaallocaties in het Rotterdamse havengebied kunt u vinden in dit overzicht van de ligplaatsen voor de binnenvaart.
 • Gebruik van ligplaatsen in en rond de Coolhaven. De gemeente Rotterdam onderzoekt of de ligplaatsen geschikt kunnen worden gemaakt om een beperkte tijd te liggen en daarmee te voldoen aan de vaar- en rusttijden.
 • De herinrichting van binnenvaartligplaatsen in de Maashaven, zie dit bericht in een eerdere CBRB-nieuwsbrief en deze eerdere nieuwsbrief van het HbR.
 • De behoefte aan meer ligplaatsen voor koppelverbanden in de Mississippihaven.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Stand van zaken 3e Waterboot in het Europoort/Maasvlakte gebied te Rotterdam

Enige tijd geleden hebben wij verzocht om uitbreiding van het aantal drinkwaterboten in het Europoort/Maasvlakte gebied van Rotterdam. Een en ander is niet van vandaag op morgen geregeld. Om u op de hoogte te stellen van de stand van zaken hebben wij het Havenbedrijf Rotterdam verzocht een schriftelijke weergave te geven van datgene wat inmiddels is gebeurd en wat er nog moet gebeuren om tot de zo gewenste 3e waterboot te komen. Bijgaand treft u dit bericht van het Havenbedrijf Rotterdam aan.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Presentatie ADN bijeenkomst NBKB

Op maandag 20 mei en donderdag 23 mei is door het CBRB een presentatie gegeven aan certificerende inspecteurs van het NBKB (Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart).
Michael Zevenbergen, secretaris gevaarlijke stoffen en veiligheid heeft tijdens deze twee bijeenkomsten de inspecteurs geïnformeerd over de hoofdlijnen van de wijzigingen rondom de explosieveiligheidseisen in het ADN-2019.

Met name ook voor de droge ladingschepen, waarvan het NBKB veel schepen onder certificatie heeft, zijn grote wijzigingen op komst, zoals overdruksystemen, rode elektrische groepen en het werken met zonering. Ook moet rekening geworden gehouden met of het schip zich in een eventueel door de laad-of losplaats gezoneerde omgeving bevindt. Voor bestaande schepen zijn voor de meeste wijzigingen overgangsbepalingen van toepassing.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Stakeholdersbijeenkomst NOVIMAR

Op 22 mei kwamen diverse stakeholders bij elkaar in Karlsruhe om geïnformeerd te worden over het project NOVIMAR en om feedback te leveren op de ontwikkelingen binnen het project.

Het NOVel Iwt and MARitime transport concept is een project gefinancierd door het Europese onderzoeks- en innovatie Horizon 2020 programma en loopt van juni 2017 tot en met juni 2021. Er zijn 22 partners uit 7 landen bij betrokken die zich bezighouden met het onderzoeken en ontwikkelen van een nieuw maritiem concept, een zogeheten ‘vessel train’, waarbij schepen elkaar automatisch volgen. Er zijn 8 onderzoeksinteressegebieden, deze zijn te zien op de afbeelding (klik op de afbeelding om de weergave te vergroten).

U kunt hier meer over het concept lezen en een filmpje over Novimar bekijken.

Gezamenlijk met vertegenwoordigers van Koninklijke BLN-Schuttevaer, IVR, CCR en Contargo, heeft het CBRB input geleverd op de uitdagingen die het vessel train concept met zich meebrengt en diverse vragen gesteld. De projectpartners zullen hier mee aan de slag gaan.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Nieuwe diesel(s): CO2-kringloop, lager verbruik, mogelijk meer onderhoud

Wist u dat u al sinds 2007 geen pure (fossiele) diesel meer getankt wordt langs de weg? Alternatieve brandstoffen worden toegevoegd en er ontstaat een duurzamere biovariant brandstof. Deze is beter voor het klimaat, betaalbaar en breed toepasbaar. Moderne vaar-, werktuigen en voertuigen worden echter steeds zuiniger en gevoeliger voor elke wijziging in de brandstofreceptuur, in dit geval bestaat uit fossiele diesel, al dan niet gemengd met biodiesel, GTL, HVO. Wat zijn de vorderingen op dit gebied en hoe voorkomt u veel problemen?

Klik hier om een uitgebreid artikel te lezen van NOVE (de brancheorganisatie voor brandstofhandelaren) over het bovenstaande onderwerp met meer informatie over:
 • Bijmenging
 • FAME (Fatty Acid Methyl Esters)
 • Gebruik van (bio)brandstoffen bij lage temperaturen
 • HVO (synthetische dieselbrandstof)
 • Stichting Vignet Olie Scheepvaart.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NOVE.

Naar boven

 

AGENDA

 • 30 en 31 mei 2019 - CBRB gesloten i.v.m. Hemelvaartsdag
 • 5 t/m 7 juni 2019 - IVR Congres, Praag
 • 17 t/m 21 juni 2019 - De Week van de RI&E
 • 25 en 26 juni 2019 - CESNI/PT werkgroep technische voorschriften, Straatburg
 • 17 en 18 september 2019 - Vergadering CESNI/PT/Pax werkgroep passagiersschepen, Parijs
 • 11 oktober 2019 - Jubileumevenement - CBRB 90 jaar
 • 13 november 2019 - Najaarsledenvergadering Ledengroep Personenvervoer

Naar boven

 
 
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart 
Vasteland 78 | 3011 BN  Rotterdam | tel:010-7989800
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.cbrb.nl

Uitschrijven uit de nieuwsbrief.
 Copyright © *|CURRENT_YEAR|*, Alle rechten voorbehouden.
CBRB medewerkers en leden handelen volgens de CBRB Complianceregeling Mededinging.
*|REWARDS|* 
Ga naar boven