Nieuwsbrief 2019 - 17
9 mei 2019 - CBRB nieuwsbrief Nr. 17

Het CBRB is de toonaangevende werkgeversorganisatie voor alle sectoren in de binnenvaart en vervult een strategische rol.

Inhoudsopgave:

 1. Presentatie technische regelgeving voor de binnenvaart
 2. Havenbedrijf Rotterdam optimaliseert binnenhavengeldproces
 3. De Dag van ..... Els de Haan
 4. Netwerk- en Partnermiddag van Dutch Delta Cruise Port
 5. Akte van Mannheim komt naar Rotterdam
 6. Agenda
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Presentatie technische regelgeving voor de binnenvaart

Annelies van Dijk (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) en Lijdia Pater – de Groot (Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart) hebben afgelopen dinsdag in het kennistheater van Maritime Industry in Gorinchem een presentatie gehouden over de technische regelgeving voor de binnenvaart.

Zij hebben de mensen meegenomen in de wereld van de ontwikkeling van de Europese standaard tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen. De technische voorschriften voor binnenvaartschepen zijn omvangrijk, gedetailleerd en complex. Vanwege ontwikkelingen worden deze regels iedere twee jaar aangepast. Dat is nodig om innovaties in de binnenvaart te faciliteren. Voor bestaande schepen kan dit echter in potentie een flinke kostenpost opleveren. Nut en noodzaak moeten dan wel duidelijk zijn. Het is hun missie van om proactief betrokken te zijn bij de totstandkoming van deze voorschriften.

Annelies heeft het publiek verteld over het juridische kader en een beeld geschetst van één geharmoniseerd Europees stelsel van technische voorschriften. Lijdia heeft het belang onderstreept van invloed vanuit de binnenvaart. Ook moet de kennis van deze regelgeving niet worden onderschat, dit in verband met het certificeren van uw schip.

In de CBRB-nieuwsbrief van twee weken geleden heeft over kennis van de regelgeving een interessant artikel gestaan.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Havenbedrijf Rotterdam optimaliseert binnenhavengeldproces

Het optimaliseren van het binnenhavengeldproces staat al een aantal jaar op de agenda van de binnenvaartsector en het Havenbedrijf Rotterdam.

Het Havenbedrijf Rotterdam is vorig jaar gestart met het project procesoptimalisatie havengelden. Dit betreft zowel de vernieuwing van het zeehavengeldproces als het binnenhavengeldproces. Na oplevering van het zeehavengeldproces (Q2 2019), start de optimalisatie van het binnenhavengeldproces. Het doel van deze optimalisatieslag is het inrichten van een klantvriendelijk systeem waarin het doen van de binnenhavengeld opgave op een gebruiksvriendelijke wijze wordt gefaciliteerd.

Input vanuit de markt
In dit project zal de markt vanzelfsprekend betrokken worden: individuele bedrijven, brancheverenigingen en Deltalinqs. Om te waarborgen dat het nieuwe tarievenstelsel recht doet aan alle klanten en gebruikersgroepen is er een klankbordgroep opgericht. Verschillende leden en werknemers van het CBRB nemen deel aan deze klankbordgroep. Ook uw mening is van belang en mogelijk wordt u gevraagd input te leveren aan deze klankbordgroep.

Klik hier om uitgebreid te lezen wat het binnenhavengeldproject van het Havenbedrijf Rotterdam inhoudt, wie er vanuit de markt in de klankbordgroep zitten en wat de tijdlijn van dit project is.
 

Uniformering binnenhavengeldstructuur

Ook de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens, het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart en Koninklijke BLN-Schuttevaer gaan gezamenlijk aan de slag met uniformering binnenhavengeldstructuur. Lees hier over meer.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

De Dag van....


In deze maandelijkse rubriek krijgt u een kijkje in de dag van een medewerker van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart. Deze maand is het de beurt aan Els de Haan, Office Manager bij het CBRB.

Zij neemt u mee tijdens één van haar werkdagen op kantoor in aan loop naar de beurs in Gorinchem, Maritime Industry 2019.

Klik hier om haar dag (3 mei 2019) te lezen.
 

Netwerk- en Partnermiddag van Dutch Delta Cruise Port

In een eerdere nieuwsbrief informeerden wij u over de oprichting van Dutch Delta Cruise Port. Een organisatie die de belangen van de riviercruise-industrie in de Delta regio van Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland behartigt en daarmee een duurzame bijdrage levert aan de ontwikkeling van de regionale economie. 

De afgelopen maanden zijn zij achter de schermen druk bezig geweest met het vormgeven van de Dutch Delta Cruise Port. Het bestuur is gevormd, het logo ontworpen, de website staat in de steigers, het eerste netwerkevent is gepland. Kortom: tijd voor een korte update, bij deze de eerste nieuwsbrief van de Dutch Delta Cruise Port met speciale aandacht voor de Netwerk- en Partnermiddag op donderdag 6 juni.

Op donderdag 6 juni worden alle partners en direct betrokken partijen uitgenodigd en geïnformeerd over de vorderingen en plannen rondom de Dutch Delta Cruise Port. Fred Witte (voorzitter) staat stil bij de activiteiten in de afgelopen maanden en de plannen voor de rest van het seizoen.

Daarnaast zijn Monic van der Heyden (Amsterdams Havenbedrijf en Cruise Europe) en Ronald Winkels (Amstour en bestuurslid Amsterdam Cruise Port) bereid gevonden inzichten vanuit de riviercruise sector en de ontwikkelingen binnen onder andere het Amsterdamse met ons te delen. 

Locatie volgt spoedig, maar het zal uiteraard plaatsvinden in het gebied van de Dutch Delta Cruise Port. Klik hier om u alvast in te schrijven voor deze middag.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Akte van Mannheim komt naar Rotterdam

Op woensdag 22 mei arriveert een uniek document in het Maritiem Museum Rotterdam: de Akte van Mannheim. Dit verdrag zorgt al anderhalve eeuw voor vrije handel op de Rijn. Op 22 mei zal minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de akte in ontvangst nemen. Vervolgens is het enkele maanden te zien in het Maritiem Museum.

De Akte van Mannheim legt een historische reis af over de Rijn, vanwege haar 150-jarig bestaan. Het document werd al tentoongesteld in Mannheim, Bonn en Duisburg. Op 22 mei arriveert het in het Maritiem Museum.

Ter ere van de aankomst van de akte in Rotterdam is een bijzonder schip te gast in de Maritiem Museum Haven: de Helena, één van de laatste Rijnschepen uit die tijd. Op 22 mei en 23 mei ligt dit schip aan de gastensteiger. Op die data mogen bezoekers, op vertoon van hun stempas voor de Europese verkiezingen, gratis de Helena bewonderen tussen 13.00 en 15.00 uur.
Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Maritiem Museum Rotterdam.

Naar boven

 

AGENDA

 • 10 mei 2019 - Bestuursvergadering CBRB
 • 13 t/m 15 mei 2019 - Informele werkgroep Stoffen, Straatsburg
 • 16 mei 2019 - Het grote EP verkiezingsdebat: Europa in beweging?!, Den Haag
 • 5 t/m 7 juni 2019 - IVR Congres, Praag
 • 25 en 26 juni 2019 - CESNI/PT werkgroep technische voorschriften, Straatburg
 • 17 en 18 september 2019 - Vergadering CESNI/PT/Pax werkgroep passagiersschepen, Parijs
 • 11 oktober 2019 - Jubileumevenement - CBRB 90 jaar
 • 13 november 2019 - Najaarsledenvergadering Ledengroep Personenvervoer

Naar boven

 
 
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart 
Vasteland 78 | 3011 BN  Rotterdam | tel:010-7989800
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.cbrb.nl

Uitschrijven uit de nieuwsbrief.
 Copyright © *|CURRENT_YEAR|*, Alle rechten voorbehouden.
CBRB medewerkers en leden handelen volgens de CBRB Complianceregeling Mededinging.
*|REWARDS|* 
Ga naar boven