Nieuwsbrief 2019 - 16
2 mei 2019 - CBRB nieuwsbrief Nr. 16

Het CBRB is de toonaangevende werkgeversorganisatie voor alle sectoren in de binnenvaart en vervult een strategische rol.

Inhoudsopgave:

 1. CBRB werkt samen met waddenveren, ministerie en ILT voor actualisatie van VLG
 2. ADN-2019 Nederlandse versie beschikbaar
 3. CCR Market Insight: april 2019
 4. Volgende week Maritime Industry 2019 in Gorinchem
 5. MaritiemCourant: Havengeld op gelijke schaal innen
 6. IVR is op zoek naar een algemeen secretaris
 7. Agenda
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

CBRB werkt samen met de waddenveren, het ministerie en ILT voor actualisatie van de ‘Regeling vervoer over land van gevaarlijke stoffen’ (VLG)

Foto: TESO


Vervoer van gevaarlijke stoffen naar de Waddeneilanden

Het vervoer van gevaarlijke stoffen naar de Waddeneilanden wordt uitgevoerd door de waddenveren; de veerdiensten van het vasteland naar Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De waddenveren (TESO, Rederij Doeksen en Wagenborg passagiersdiensten) zijn lid van het CBRB en vallen onder de ledengroep Personenvervoer.

De ‘Zoute verenregeling’ (artikel 7 van het VLG; de ‘Regeling vervoer over land van gevaarlijke stoffen’) beschrijft onder welke voorwaarden veren, in combinatie met passagiers, gevaarlijke stoffen mogen overzetten.

De gevaarlijke stoffen worden vervoerd in vrachtwagens en dit vervoer valt onder het ADR. De veren zijn feitelijk een verlengstuk van het wegennet en vormen voor de eilanden de navelstreng met het vasteland, is het van belang voor de bevoorrading van de eilanden, dat het overzetten van gevaarlijke stoffen goed en veilig geregeld is. Om deze reden is destijds Artikel 7 in het VLG opgenomen.


Artikel 7 van het VLG actualiseren en verduidelijken

Tijdens de inspecties van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de gesprekken die in 2017 hebben plaatsgevonden met belanghebbenden, is naar voren gekomen dat het wenselijk is als Artikel 7 van het VLG geactualiseerd en verduidelijkt gaat worden.

Om deze reden heeft het CBRB namens de waddenveren een brochure opgesteld waarin de door hen geïnventariseerde knelpunten zijn verwoord. Hierna is contact gezocht met het ministerie van Infrastructuur en Waterstraat en ILT, dat heeft geleid tot twee besprekingen met alle genoemde partijen. Deze besprekingen hebben in gezamenlijk, goed overleg tot een vernieuwing van artikel 7 van het VLG geleid.

De wijziging houdt als volgt in:
 • Actualisatie en forse verkleining van de opsomming van de stoffen die onder de regeling mogen worden vervoerd;
 • Tekstuele verheldering, wat de leesbaarheid van artikel 7 ten goede komt.
Het is nu volstrekt duidelijk onder welke veiligheidsvoorwaarden de gevaarlijke stoffen, die noodzakelijk zijn voor de eilanden, vervoerd moeten worden. De nieuwe regeling voorkomt ook dat bij de ILT iedere keer ontheffingen moeten worden aangevraagd, zodra een veer voor onderhoud uit de vaart is. Daardoor draagt de nieuwe regeling ook bij aan de vermindering van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven.

Het CBRB en haar leden zijn blij met de actualisatie en verduidelijking van artikel 7 van het VLG en ook zeker met deze vorm van samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid.
 • Via deze link treft u de publicatie van de wetswijziging aan, die 20 april 2019 van kracht is geworden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

ADN-2019 Nederlandse versie beschikbaar

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Nederlandse versie van de ADN-2019 beschikbaar gesteld: De officiële teksten van het ADN-2019 in de Engelse, Franse en Duitse taal zijn al eerder dit jaar gepubliceerd op de volgende websites:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

CCR Market Insight: april 2019

Het nieuwe Market Insight-bulletin van april 2019 over de Europese binnenvaart, die in partnerschap met de Europese Commissie door het secretariaat van de CCR is uitgewerkt, is vanaf heden beschikbaar.

De publicatie kan op de website www.inland-navigation-market.org in vier talen gedownload worden. Het Market Insight-bulletin is ook in digitale vorm beschikbaar op de website.

Naar boven

 

Volgende week Maritime Industry 2019 in Gorinchem

Volgende week start Maritime Industry, dé vakbeurs voor de binnenvaart, van 7 t/m 9 mei in Gorinchem. De beurs is geopend van 13.00 t/m 21.00 uur.

Tijdens deze beurs is het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart, samen met Bureau Voorlichting Binnenvaart, Bureau Telematica Binnenvaart (BTB) en Expertise Innovatie Centrum Binnenvaart (EICB), te vinden op stand G124. Daar bent u natuurlijk van harte welkom.


Bijeenkomsten

Elke dag voordat de beurs begint, zijn er interessante bijeenkomsten waar u naar toe kunt. Voor deze bijeenkomsten is het noodzakelijk om u van te voren aan te melden.
 • Dinsdag 7 mei van 9.30 t/m 13.30 uur
  De meest complete NRMM Stage V-bijeenkomst die het CBRB samen met EICB, Koninklijke BLN-Schuttevaer en IVR organiseert
 • Woensdag 8 mei van 10.30 t//m 13.00 uur
  Deze bijeenkomst zal in het teken staan van de stand van zaken rondom het varen op batterijen en wordt georganiseerd door EICB.
 • Donderdag 9 mei van 9.30 t/m 13.00 uur
  De digitale revolutie raast op dit moment over de wereld. Wat betekent dat voor u? Het EICB en BTB geven de laatste ontwikkelingen tijdens de bijeenkomst ‘Binnenvaart in de digitale revolutie’
Beursprogramma
Elke beursdag is er van 14.00 tot 20.00 uur een interessant beursprogramma met toonaangevende vakprofessionals in het kennistheater. Klik hier om het gehele beursprogramma te bekijken.

Laat u zich tijdens dit beursprogramma op dinsdag 7 mei om 17:00 uur informeren over de ontwikkeling van de Europese standaard tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen: ES-TRIN door Lijdia Pater (CBRB) en en Annelies van Dijk (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat).
 

Gratis toegangskaarten bestellen

Voor deze beurs is het mogelijk om kaarten te bestellen via een speciale registratiecode: 71954020. Deze code geeft per registratie recht op twee gratis toegangskaarten voor Maritime Industry 2019.

Houd er rekening mee dat als u in de ochtend de bovengenoemde bijeenkomsten heeft bijgewoond en u daarna de beurs nog wilt bezoeken, dat u dan ook een toegangskaart voor de beurs dient te hebben. Dus vergeet geen toegangskaarten te bestellen.

Naar boven

 

MaritiemCourant: Havengeld op gelijke schaal innen

Er moet een einde komen aan de de wirwar van regels in binnenhavens. Duidelijke haventarieven zijn daar onder meer onderdeel van. En.....mogen havens met walstroom meer rekenen?

Het is tijd dat in Nederlandse havens met één model met gelijke uitgangspunten wordt gewerkt bij het bepalen van de haventarieven vinden het CBRB, Koninklijke BLN-Schuttevaer en de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens. Zij hebben de Erasmus Universiteit Rotterdam gevraagd hiertoe een model te ontwikkelen. Koen de Korte, student aan de Eramus Universiteit Rotterdam, is gestart met zijn afstudeeronderzoek naar de binnenhavengeldstructuur.
 
Lees het gehele artikel op bladzijde 1 en bladzijde 7 van de MaritiemCourant, waarin Koen de Korte zijn afstudeeronderzoek toelicht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

IVR is op zoek naar een algemeen secretaris

De Internationale Vereniging voor de behartiging van de gemeenschappelijke belangen van de binnenvaart en de verzekering en voor het houden van het register van binnenschepen in Europa is op zoek naar een Algemeen Secretaris voor haar kantoor in Rotterdam.

IVR is een uniek internationaal platform waarin de nationale organisaties van de binnenvaart, transportverzekering en scheepsexpertise samen met individuele ondernemingen en natuurlijke personen vanuit deze sectoren en aanverwante zakelijke terreinen zoals advocaten, fabrikanten, scheepswerven uit talrijke Europese landen vertegenwoordigd zijn.

IVR is op zoek naar een Algemeen Secretaris die het kantoor van de IVR in Rotterdam leidt. Hij/zij zal verantwoordelijk zijn voor de diverse activiteiten en projecten uitgevoerd door de IVR alsmede voor de communicatie met de leden en derden en het verder uitbouwen en ontwikkelen van de IVR activiteiten.

Klik hier om de gehele vacature te lezen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

AGENDA

 • 7 mei 2019 NRMM Stage V bijeenkomst, Gorinchem
 • 7 mei 2019 - Presentatie technische regelgeving, Gorinchem
 • 8 mei 2019 - Ledenvergadering Overleggroep Veerdiensten / Landelijk Veren Platform, Gorinchem.
 • 7 t/m 9 mei 2019 - Maritime Industry 2019, Gorinchem
 • 10 mei 2019 - Bestuursvergadering CBRB
 • 13 t/m 15 mei 2019 - Informele werkgroep Stoffen, Straatsburg
 • 16 mei 2019 - Het grote EP verkiezingsdebat: Europa in beweging?!, Den Haag
 • 5 t/m 7 juni 2019 - IVR Congres, Praag
 • 25 en 26 juni 2019 - CESNI/PT werkgroep technische voorschriften, Straatburg
 • 17 en 18 september 2019 - Vergadering CESNI/PT/Pax werkgroep passagiersschepen, Parijs
 • 11 oktober 2019 - Jubileumevenement - CBRB 90 jaar
 • 13 november 2019 - Najaarsledenvergadering Ledengroep Personenvervoer

Naar boven

 
 
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart 
Vasteland 78 | 3011 BN  Rotterdam | tel:010-7989800
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.cbrb.nl

Uitschrijven uit de nieuwsbrief.
 Copyright © *|CURRENT_YEAR|*, Alle rechten voorbehouden.
CBRB medewerkers en leden handelen volgens de CBRB Complianceregeling Mededinging.
*|REWARDS|* 
Ga naar boven