Nieuwsbrief 2019 - 04
31 januari 2019 - CBRB nieuwsbrief Nr. 4

Het CBRB is de toonaangevende werkgeversorganisatie voor alle sectoren in de binnenvaart en vervult een strategische rol.

Inhoudsopgave:

  1. Informatiebijeenkomst herziene havenverordeningen op 6 februari 2019
  2. Voorjaarsledenvergadering Ledengroep Personenvervoer op 12 maart 2019
  3. Winterzitting van de CVP bij het CDNI
  4. Presentaties 23e Donauschifffahrts- und Tourismuskonferenz
  5. Bijzondere opleidingen voor en door de scheepvaartbranche
  6. Agenda
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Meld u nu nog aan voor de informatiebijeenkomst 'herziene Havenverordeningen' op 6 februari a.s.!

Op verzoek van het CBRB en Koninklijke BLN-Schuttevaer organiseren de Rotterdamse en Amsterdamse Havenbedrijven voor u een informatiebijeenkomst op 6 februari van 13 tot 15 uur bij het Havenbedrijf Rotterdam in het WPC te Rotterdam. Pieter Bruins Slot en Renate Westendorf (beide van het Havenbedrijf Rotterdam) en Piet Luijk (Havenbedrijf Amsterdam) informeren u graag over de nieuwe Havenverordening, die naar verwachting op 1 juli 2019 in werking treedt.

Klik hier om u aan te melden voor deze bijeenkomst

Herziene havenverordeningen

In de loop der jaren zijn de Havenverordeningen steeds ingewikkelder geworden. De Rotterdamse en Amsterdamse Havenbedrijven hebben daarom gewerkt aan een herziene Havenverordening. Deze is eenvoudig leesbaar en toekomstbestendig. In de flyer ‘Aanpassingen Havenverordening’ is kort samengevat wat de belangrijkste wijzigingen zijn.

Nieuwe scheepsenergieparagraaf 
In dit document kunt u de wijzigingen van de Rotterdamse en Amsterdamse Havenverordeningen lezen. De herziene Havenverordening biedt de mogelijkheid om flexibel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen zoals betere technieken en schonere brandstoffen. We vragen vooral uw aandacht voor de scheepsenergieparagraaf in § 8. Hierin zijn nieuwe artikelen opgenomen over de bunkervergunning. Mogelijke opmerkingen horen we graag van u.

Ontheffing
Eén van de wijzigingen betreft artikel 1.9 waar de ontheffing van geboden en verboden is geregeld. Mogelijkheden om een ontheffing te krijgen voor een activiteit die niet is toegestaan volgens de verordening werd in de oude (huidige) situatie per artikel geregeld. In de toekomst is het mogelijk om voor alle geboden of verboden die in de verordening zijn genoemd een ontheffing te krijgen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Voorjaarsledenvergadering Ledengroep Personenvervoer

Op dinsdag 12 maart 2019 staat de Voorjaarsledenvergadering van de Ledengroep Personenvervoer op de agenda, dit keer aan boord van de MPS Verdi van SijFa Cruises.

Naast de reguliere agendapunten zal Rob van Reem, voorzitter van Edinna een presentatie komen geven over beroepskwalificaties en opleidingsmogelijkheden in de binnenvaart. 

Aanmelden
Leden van de groep Personenvervoer kunnen zich hier aanmelden. Het volledige programma, aanvangstijd en de locatie zijn ook op de website te vinden. Wij zien u graag op 12 maart a.s. tijdens de ledenvergadering.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Winterzitting van de CVP bij het CDNI

De Conferentie van Verdragsluitende Partijen (CVP) heeft op 13 december 2018 in Straatsburg haar winterzitting gehouden. De volgende punten zijn aan de orde gekomen:

Instandhouding van het niveau van de verwijderingsbijdrage voor het olie- en vethoudend afval op € 7,50/1000 liter voor 2019 en de verwachte verhoging.
De Conferentie van Verdragsluitende Partijen (CVP) heeft op voorstel van het Internationaal Verevenings- en Coördinatieorgaan (IVC) besloten voor 2019 het tarief van de verwijderingsbijdrage voor het olie- en vethoudend scheepsbedrijfsafval op 7,50 euro per 1000 liter gebunkerde accijnsvrije gasolie te houden. De verwijderingsbijdrage blijft dan ook ongewijzigd sinds 2011. Een verhoging van de verwijderingsbijdrage moet echter op korte termijn worden overwogen (2020/2021). Klik hier om meer te lezen over dit punt.

Gebruik van de losverklaring 2017
De losverklaring 2014 kan niet meer worden gebruikt sinds 30 juni 2018 en bovendien niet langer als bewijs worden overgelegd sinds 1 januari 2019. De losverklaring 2017 is online beschikbaar in Word- en Pdf-formaat in het Duits, Engels, Frans en Nederlands op de website van het CDNI.

Model voor het olie-afgifteboekje
De CVP heeft een model voor het olie-afgifteboekje aangenomen met een actualisering betreffende de identificatie van het schip aan de hand van het uniek Europees scheepsidentificatienummer (ENI). Het nieuwe model voor het olie-afgifteboekje treedt in werking op 1 december 2019. De oude modellen die reeds gedrukt zijn kunnen verder worden gebruikt tot de voorraden zijn uitgeput.

Gidsen voor de scheepvaart
De CVP heeft twee informatiebladen voor de schippers, verladers, havenautoriteiten en terminalexploitanten goedgekeurd:
  • Het nieuwe informatieblad “Voorkoming van scheepsbedrijfsafval door het gebruik van eenheidstransporten/verenigbare transporten/speciale scheepstypes“.
  • Het informatieblad over de omgang met het afval van de lading is bijgewerkt om rekening te houden met de verschillende wijzigingen in de regelgeving sinds de eerste editie in 2014
Klik hier om meer te lezen over deze informatiebladen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Presentaties 23e Donauschifffahrts- und Tourismuskonferenz

In dit artikel in een eerdere nieuwsbrief informeerden wij u over de 23e Donauschifffahrts- und Tourismuskonferenz, die van 3 t/m 5 december 2018 in Belgrado plaats vond.

Deze conferentie voorzag in een groot aantal workshops en presentaties voor en over de Donaucruisevaart. Deze presentaties zijn nu beschikbaar op de website van Donauschifffahrts- und Tourismuskonferenz.

Interessante presentaties uitgelicht
Resi Hacksteiner, secretaris-generaal van de EBU, hield een keynotespeech over het Europese vervoersbeleid, recente ontwikkelingen op het gebied van arbeidstijden en bemanningsvoorschriften, en bereikte successen op het gebied van overgangsbepalingen voor de riviercruisevaart.

Ook de presentatie van Florian Eggli van het Institute of Tourism over 'overtoerisme: huidige problemen en mogelijk oplossingen' was erg interessant.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Bijzondere opleidingen voor en door de scheepvaartbranche

Inholland Academy heeft samen met de branchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer en brancheorganisatie Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB), twee bijzondere leergangen ontwikkeld op hbo propedeuse niveau.

Zeer unieke opleidingen, omdat ze zijn ontstaan uit de vraag van de branche zelf. En nog steeds is de branche zeer nauw betrokken. De opleidingen Bevrachter Binnenvaart en Succesvol Binnenvaart Ondernemer zijn beide ‘geboren’ in Rotterdam en alleen te volgen bij Inholland Academy in Rotterdam.

Jan Vogelaar (CBRB) vertelt samen met Esther Lute (Inholland Academy) in het magazine van MBK Rotterdam Rijnmond waarom deze opleidingen hard nodig waren.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

AGENDA

Naar boven

 
 
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart 
Vasteland 78 | 3011 BN  Rotterdam | tel:010-7989800
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.cbrb.nl

Uitschrijven uit de nieuwsbrief.
 Copyright © *|CURRENT_YEAR|*, Alle rechten voorbehouden.
CBRB medewerkers en leden handelen volgens de CBRB Complianceregeling Mededinging.
*|REWARDS|* 
Ga naar boven