Nieuwsbrief 2018 - 18


19 April 2018 - CBRB nieuwsbrief Nr. 18

Het CBRB is de toonaangevende werkgeversorganisatie voor alle sectoren in de binnenvaart en vervult een strategische rol.

Inhoudsopgave:

 1. Bericht ministerie over Nijmegen zorgt voor verwarring
 2. Evaluatie boetebeleid ILT
 3. Verandering van voorzitterschap en het EBU Event
 4. Maritime Industry 2018
 5. Praktijkproef duurzame technieken binnenvaart,
  nieuwe kans om in te schrijven: 13 april – 28 mei 2018
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Bericht ministerie over Nijmegen zorgt voor verwarring

Vorige week donderdag heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een persbericht op de site van de Rijksoverheid geplaatst met als titel:
Binnenvaart sluit akkoord voor minder broeikasgassen

Het Ministerie geeft daarin aan: “De binnenvaartsector ondertekende vandaag samen met minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de Declaration of Nijmegen.”

Dat bericht is niet juist en heeft verwarring veroorzaakt. CBRB en de andere brancheorganisaties hebben dit akkoord niet getekend. De brancheorganisaties zijn ook niet benaderd om er over mee te denken of gevraagd te ondertekenen. Ook het EICB heeft niet namens de sector getekend maar als kennis- en expertise centrum.

Het is niet duidelijk waarom de brancheorganisaties niet zijn benaderd. CBRB heeft daarover samen met BLN-Schuttevaer een brief geschreven aan de minister.
Ondertekenaars van de Declaration of Nijmegen zijn onder andere BCTN, Heineken, Friesland Campina, North Sea Port, NedCargo, Danser Group, Port-Liner en de gemeenten Rotterdam en Nijmegen.

De binnenvaart bestaat naast containervaart echter uit schepen die droge bulklading vervoeren, uit tankvaart en naast rederijen ook uit particuliere scheepseigenaren, operators en bevrachters. Akkoorden over doelstellingen op deze gebieden met de overheid dienen naar onze mening dan ook met de gehele sector te worden overeengekomen. Wij hebben de minister dan ook voorgesteld om de reeds bestaande gesprekken over de Green Deal en de klimaatdoelstelling namens de binnenvaartsector te continueren langs de daarvoor recent gemaakte en bestaande afspraken. Dus sector breed, gedragen en daarom mede gevoerd door de brancheorganisaties die de gehele sector vertegenwoordigen.

Op basis van het regeerakkoord is het CBRB uitgenodigd om mee te werken aan de aankondigde Green Deal Binnenvaart, Zeevaart en Havens. Dat proces loopt en moet aan het eind van dit jaar zijn afgerond. Ook over de klimaatdoelstelling om in 2050 emissie neutraal te zijn zitten we aan tafel met het ministerie, rond de zomer moet duidelijk zijn hoe dat traject moet gaan lopen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Evaluatie boetebeleid ILT

Eerder informeerden we u met dit artikel in de CBRB-Nieuwsbrief over het voornemen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) om het boetebeleid te evalueren, dit mede n.a.v. deze ingediende motie. De evaluatie bestaat uit:
 • Een vergelijkend onderzoek naar de hoogte van de boetebedragen met andere modaliteiten.
 • Een kwalitatief onderzoek naar de werkwijze van het toezicht op de Binnenvaartwet.
De evaluatie zal worden uitgevoegd door Twijnstra Gudde en Panteia.
 
Recent hebben deze onderzoekers ons een toelichting gegeven op (1) de aanpak van de evaluatie, (2) de eerste bevindingen en (3) gevraagd naar suggesties voor het vervolg. Op 24 april wordt het CBRB geïnterviewd door de onderzoekers.
 
Ervaart u in uw bedrijfsvoering knelpunten m.b.t. het boetebeleid van ILT? Dan horen we dit, en andere aandachtspunten voor dit onderwerp, graag van u, zodat we het mee kunnen nemen in het interview. Alvast dank voor uw reactie!
Aanpak in één oogopslag
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Verandering van voorzitterschap en het EBU Event

Op donderdag 12 april jl. is onze voorzitter, Paul Goris, tijdens het EBU event 2018 tevens benoemd tot voorzitter van de Europese overkoepelende branche-organisatie EBU (European Barge Union). Hij nam deze taak over van Gunther Jaegers, DGA van Chemgas en Jaegers Reederei. Als bedrijf is Chemgas overigens een actief lid van het CBRB in de sector Tankvaart.
Dr. Gunther Jaegers draagt het voorzitterschap over aan Paul Goris
Paul Goris zet zich namens het CBRB op Europees vlak in op belangrijke thema’s als innovatie en vergroening van de sector, het imago van de sector maar ook de arbeidsmarkt. Bovendien krijgen thema’s als haven-congestie steeds meer een Europees karakter.  Uiteraard is een goede lobby op Europees vlak erg belangrijk voor de positie van de hele sector. Paul vindt het een belangrijke taak dat leden van CBRB en LINc ook Europees vertegenwoordigd worden.
 • Meer informatie over de wisseling van de wacht binnen EBU en het EBU event is te lezen middels bijgaand persbericht.
 • Meer foto's en de speeches zijn te vinden op de EBU website.
Van links naar rechts Henrik Hololei, Theresia Hacksteiner, Hendrik Wüst en Paul Goris
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Maritime Industry 2018

29, 30 & 31 mei 2018 - Evenementenhal Gorinchem

Maak u klaar om optimaal te netwerken tijdens hét complete platform voor de gehele binnenvaart. Kom in een laagdrempelige sfeer in contact met 500 exposanten die samen de complete sector vertegenwoordigen voor de binnenvaart in de BeNeLux. 

Het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) deelt de Binnenvaart-stand met BVBEICBBTB en BND. We staan op de vertrouwde plek: stand F101.
Wij heten u van harte welkom tijdens de drie beursdagen in Evenementenhal Gorinchem. Mis het niet! Wie zien u graag (terug) als bezoeker tijdens Maritime Industry 2018.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Praktijkproef duurzame technieken binnenvaart,
nieuwe kans om in te schrijven: 13 april – 28 mei 2018


Bent u als binnenvaartschipper of reder actief in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland of het Verenigd Koninkrijk? En wilt u investeren in de verduurzaming van uw schip of vloot? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor deelname aan het onderzoeksproject CLean INland SHipping (CLINSH).
 
Deelname levert u financiële compensatie op voor de aanpassingen om uw schip of schepen duurzamer te maken.  Bent u geïnteresseerd in deelname aan de praktijkproef van CLINSH? Zie deze brochure en www.clinsh.eu voor meer informatie.  De aanbestedingsdocumenten kunnen worden opgevraagd door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met als onderwerp ‘Notify Tender CLINSH’.
Clinsh ‘The Movie’
De provincie Zuid-Holland maakt de komende 4 jaar werk van een schonere binnenvaart, samen met partners uit Nederland, België, Duitsland en Engeland.

Naar boven

 
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart 
Vasteland 78 | 3011 BN  Rotterdam | tel:010-7989800
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.cbrb.nl

Uitschrijven uit de nieuwsbrief.
 Copyright © *|CURRENT_YEAR|*, Alle rechten voorbehouden.
CBRB medewerkers en leden handelen volgens de CBRB Complianceregeling Mededinging.
*|REWARDS|* 
Ga naar boven