Nieuwsbrief 2018 - 17


12 April 2018 - CBRB nieuwsbrief Nr. 17

Het CBRB is de toonaangevende werkgeversorganisatie voor alle sectoren in de binnenvaart en vervult een strategische rol.

Inhoudsopgave:

 1. Verwachte stremming sluis Weurt
 2. Brochure Explosieveiligheid ADN-2019 op Maritime Industry
 3. Vernieuwde Branche RI&E op Maritime Industry
 4. Beurs Maritime Industry
 5. Opleiding Bevrachter Binnenvaart nu ook modulair te volgen
 6. Havenbedrijf start na de bouwvak met nieuwbouw kadedeel Maaskade
 7. Noodzaak verduurzamen logistieke sector belangrijkste uitdaging in 2018 en 2019
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Verwachte stremming sluis Weurt

Bijgevoegd vindt u een informatieblad die het CBRB van Rijkswaterstaat ontving over een verwachte stremming van de Westsluis van Weurt vanaf 9 juni. Er heeft voorafgaande afstemming plaatsgevonden met zowel het CBRB als met de collega's van Koninklijke BLN Schuttevaer. Zo is goed nagedacht over het tijdstip van de stremming. Het risico op hoogwater is in juni lager. Zoals u weet moet er in de Oostsluis van Weurt bij hoogwater getrapt worden geschut. Daarnaast zijn de dagen lang in juni en kan de aannemer zeven dagen per week met dubbele ploegen werken. Dit beperkt de stremmingsduur. Verder is de situatie aan de sluis dusdanig dat gesproken kan worden van een urgente situatie die dwingende renovatie vergt. Benadrukt is dat er zowel voorafgaand als tijdens de stremming goed moet worden gecommuniceerd. Zo is informatie over onder meer beschikbare waterdiepte en omvaarroutes van belang voor uw reisvoorbereiding.
 
Wanneer u opmerkingen of aandachtspunten heeft bij de stremming dan vernemen we deze graag van u. Rijkswaterstaat zal volgende week een bekendmaking aan de scheepvaart publiceren. Uiteraard houden we u op de hoogte.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Brochure Explosieveiligheid ADN-2019

 

CBRB en BLN-Schuttevaer presenteren “Brochure Explosieveiligheid ADN-2019” op Maritime Industry

Na jaren van voorbereiding zijn eindelijk de wijzigingen met betrekking tot de aanpassing van de explosiebescherming aan boord van binnenvaartschepen gereed. De belangrijkste wijziging heeft betrekking op het gelijktrekken van de verschillen tussen droge lading schepen en tankschepen in explosiegevaarlijke gebieden; een harmonisatie van het ADN ten opzichte van de ATEX-richtlijn die bij op- en overslag van gevaarlijke stoffen aan de wal van toepassing is.
 
Deze omvangrijke wijzigingen hebben impact op de constructievoorschriften, de operationele voorschriften voor het laden en lossen, de documenten en feitelijk bijna het hele ADN.
 
Om de sector tijdig te informeren heeft Koninklijke BLN–Schuttevaer (KBLNS) en het Centraal Bureau voor de Rijn-en Binnenvaart (CBRB) deze Brochure opgesteld.
Waar en wanneer?
De Brochure wordt gepresenteerd tijdens de beurs Maritime Industry in Gorinchem op  dinsdag 29 mei in zaal: Restaurant 1.
 
Programma
10:00 Inloop/koffie
10:30 Welkomstwoord/introductie
10:35 Presentatie inhoud Brochure Tankvaart en Droge lading en proces wijziging Explosieveiligheid
11:15 Beantwoorden vragen uit de zaal
11:30 Overhandiging van het eerste exemplaar aan het ministerie van IenW
11:45 Afsluiting, koffie en netwerkmoment
12:15: Broodjeslunch
13:00 Afsluiting

Aanmelden
Via deze link kunt u zich aanmelden

Kosten
Voor leden is de bijeenkomst gratis
Niet leden betalen € 50,-
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

BLN-Schuttevaer en CBRB presenteren vernieuwde Branche RI&E op Maritime Industry

Komt u ook? Graag tot ziens op donderdag 31 mei op de Maritime Industry 2018!
Sinds december 2016 is er een vernieuwde Branche RI&E voor de binnenvaart beschikbaar. Een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) is al sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle werkgevers als uitwerking van de Arbeidsomstandighedenwet (arbowet).
Voor de binnenvaartbranche is er een RI&E ontwikkeld die, rekening houdend met de verschillende scheeps- en ladingtypen, erkend is door het Steunpunt RI&E Instrumenten.

Bedrijven met 25 medewerkers of minder die gebruik maken van dit instrument en onder deze branche vallen, hoeven de RI&E niet te laten toetsen door een kerndeskundige. De branche RI&E is namelijk al getoetst. En dat scheelt natuurlijk behoorlijk in de kosten.
De RI&E is door de arbo-werkgroep van werkgevers en werknemers ontwikkeld. Deze groep bestaat uit Koninklijke BLN-Schuttevaer,  Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart, Nautilus International en CNV Vakmensen.
Interactieve tool
Voor leden van BLN-Schuttevaer en CBRB is er tevens een handige interactieve tool ontwikkeld die het maken en bijhouden van een RI&E vereenvoudigt in een online omgeving. Daarnaast kan men met de tool eenvoudig het verplichtte Plan van Aanpak genereren.

Presentatie Branche RI&E en online tool
BLN-Schuttevaer en het CBRB presenteren de Branche RI&E en de nieuwe online tool op de beurs Maritime Industry in Gorinchem.
Waar en hoe laat?
U bent van harte welkom op donderdag 31 mei tussen 15:00-16:00 uur op de beurs Maritime Industry in de Evenementenhal in Gorinchem. De presentatie vindt plaats in Restaurant 1.

Aanmelden
De sessie is gratis, maar graag willen wij vooraf weten hoeveel geïnteresseerden we zullen ontvangen. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onder vermelding van “aanmelden RI&E bijeenkomst”.  Graag ontvangen wij uw naam of namen indien meerdere personen aanwezig zullen zijn.
Komt u ook? Graag tot ziens op donderdag 31 mei op de Maritime Industry 2018!
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Beurs Maritime Industry

Zoals wij u al informeerden staat het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart van 29, 30 en 31 mei op de beurs Maritime Industry in Gorinchem. De stand wordt gedeeld met BVB, EICB, BTB en BND. U bent van harte welkom op onze op stand F101.
De stand van de Binnenvaart bevindt zich op haar vertrouwde plek.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Opleiding Bevrachter Binnenvaart nu ook modulair te volgen

- inschrijven kan tot en met 11 mei -
De opleiding Bevrachter Binnenvaart is door Inholland Academy in samenwerking met het CBRB en KBLNS vernieuwd en kan vanaf heden ook modulair gevolgd worden. Dat wil zeggen dat het mogelijk is om één of meerdere specifieke modules te volgen en bepaalde modules niet te volgen. Bij het volgen van afzonderlijke modules ontvangt de deelnemer na succesvolle afronding van een module een deelcertificaat. 
 
Volledig diploma Bevrachter Binnenvaart
Het blijft ook nog steeds mogelijk alle modules die worden aangeboden van de opleiding Bevrachter Binnenvaart te volgen, na succesvolle afronding van alle modules kan de deelnemer het gecertificeerde diploma behalen.

Inschrijven en meer informatie
Vanaf heden is het mogelijk om in te schrijven voor de gehele opleiding Bevrachter Binnenvaart of voor de losse modules. Dit kan tot en met 11 mei a.s. via Inholland
 
In de opleidingsinformatie is meer te lezen over de inhoud van de verschillende modules, de startdata en kosten per module. Bij inschrijving voor de gehele opleiding in één keer, ontvangt men 15% korting, dan wanneer men voor elke module los inschrijft.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Naar boven

 

Havenbedrijf start na de bouwvak met nieuwbouw kadedeel Maaskade

Het Havenbedrijf wil na de bouwvak starten met de nieuwbouw van 500 meter Maaskade op het Noordereiland in Rotterdam. Het kadedeel voldoet niet meer aan de hedendaagse veiligheidseisen. Het Havenbedrijf heeft hiertoe deze week een omgevingsvergunning (bouw) aangevraagd bij de gemeente Rotterdam.
 
Aanleiding
In december 2015 is op het Noordereiland ongeveer 40 meter kade verzakt ter hoogte van de adressen Maaskade 94 t/m 98. De verzakte kade is onderdeel van een originele kade van circa 500 meter uit 1892. Het Havenbedrijf heeft besloten de volledige 500 meter te vervangen door een nieuw kadedeel. Het gebied loopt ongeveer van huisnummer 75 tot aan 156.
 
Minder wateroverlast
Volgens Rijkswaterstaat staat het Noordereiland gemiddeld één keer per jaar onder water. Het Havenbedrijf ziet de aanleg van de nieuwe kade als kans om de wateroverlast voor bewoners en bedrijven aan de Maaskade te verminderen en te investeren in een betere leefomgeving. Het Havenbedrijf verhoogt de bovenkant van de kade van NAP +2,55 tot +2,70 meter naar NAP +3,00 meter. Hierdoor wordt de kans op overstroming verkleind tot gemiddeld één keer in de tien jaar.
 
Planning
De volgende planning wordt nagestreefd:
 • Aanbestedingsperiode: april - juni 2018
 • Start bouwwerkzaamheden: na de bouwvak 2018
 • Realisatie nieuw kadedeel: voor de bouwvak 2019
Digitale bouwnieuwsbrief
Tijdens de bouwwerkzaamheden wordt een digitale nieuwsbrief uitgebracht. Mocht u interesse hebben om deze nieuwsbrief te ontvangen, meld u dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van het project Maaskade en uw contactgegevens.

Naar boven

 

Noodzaak verduurzamen logistieke sector belangrijkste uitdaging in 2018 en 2019

 • Wegtransport kent sterkste omzetgroei sinds 2007
 • Personeelstekort, brexit en verduurzamen zorgen voor uitdagingen in logistieke sector
 • Duurzaamheid steeds meer de norm in logistieke sector
Sterke omzetgroei in wegtransport en logistieke dienstverlening
De vooruitzichten voor de logistieke sector zijn positief. ABN AMRO verwacht dat de sector in 2018 met 2,5 procent groeit en volgend jaar met 1,5 procent. Vooral het wegtransport heeft een goed jaar achter de rug. Het volume steeg met 1,5 procent en de omzet met 5,9 procent: de sterkste omzetgroei sinds 2007. In 2018 blijven wegtransporteurs op de goede weg met een verwachte volumegroei van 2,0 procent. Zo profiteren zij vooral van de sterke groei van de bouwsector, die ook in de komende jaren waarschijnlijk doorzet. Daarnaast worden over de weg veel online bestellingen vervoerd en deze markt blijft naar verwachting ook sterk groeien. Hierdoor presteert de logistieke dienstverlening eveneens goed. Zo steeg de omzet van opslagbedrijven in 2017 met 4,9 procent. Naar verwachting blijft de omzetgroei van logistieke dienstverleners - zoals expediteurs en opslagbedrijven -  in 2018 en 2019 relatief hoog, met respectievelijk 6,0 procent en 5,0 procent.
 
Strategische trends zorgen voor uitdagend sectorbeeld
Ondanks de verwachte groei worden de logistieke ondernemers geremd door een aantal factoren, waaronder hoge personeelstekorten. Zo gaf 21,1 procent van de ondernemers in het eerste kwartaal van 2018 aan dit als een belemmering te ervaren. Daarnaast speelt de onzekerheid rondom de impact van de brexit een belangrijke rol in de toekomst van de logistieke sector. Zo moeten wegtransporteurs zich voorbereiden op langere wachttijden bij de douane wanneer deze in werking treedt, waarbij de extra douaneformaliteiten gaan leiden tot hogere transportkosten. Toch biedt de brexit volgens ABN AMRO ook kansen voor sommige transportsectoren. Dat geldt vooral voor de short sea sector als Nederlandse havens na de brexit als alternatief voor Britse havens worden gebruikt. Ook kunnen logistieke ondernemers volgens ABN AMRO niet om verduurzaming heen.
Wegtransporteurs en logistiek dienstverleners trekken kar bij verduurzamen sector
De groei van steden zorgt voor meer transport in de stad, waardoor geluidsoverlast en luchtvervuiling toenemen. "De logistieke sector kan de nadelige gevolgen beperken en vooral het wegtransport kan hierbij een voortrekkersrol vervullen, bijvoorbeeld door elektrisch transport of door het bundelen van ladingen", zegt Madeline Buijs, Sector Econoom Transport en Logistiek van ABN AMRO. "Verder wordt duurzaamheid ook in de logistieke dienstverlening steeds meer de norm. Zo wordt in logistiek vastgoed steeds vaker gebruikgemaakt van nieuwe technologie en worden panden steeds duurzamer. De financiële slagkracht van bedrijven is momenteel groter door de hoogconjunctuur. Daarom is dit hét moment om te investeren in het verduurzamen van de logistieke sector. Hierbij moet de hele keten - van opdrachtgever tot uitvoerder - een rol spelen."
 
Het hele rapport is hier te downloaden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
ABN AMRO
Madeline Buijs
Sector Econoom Transport en Logistiek
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart 
Vasteland 78 | 3011 BN  Rotterdam | tel:010-7989800
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.cbrb.nl

Uitschrijven uit de nieuwsbrief.
 Copyright © *|CURRENT_YEAR|*, Alle rechten voorbehouden.
CBRB medewerkers en leden handelen volgens de CBRB Complianceregeling Mededinging.
*|REWARDS|* 
Ga naar boven