Nieuwsbrief 2018 - 04


Januari 2018 - CBRB nieuwsbrief Nr. 04

Het CBRB is de toonaangevende werkgeversorganisatie voor alle sectoren in de binnenvaart en vervult een strategische rol.

Inhoudsopgave:

  1. Binnenvaartschepen vervoerden 368 miljoen ton in 2017
  2. CBRB reageert op de CBS cijfers
  3. Herziening technische voorschriften passagiersschepen: een volgende stap?
  4. Vergroening binnenvaart vooral financiële uitdaging
  5. EBU - Newsletter January 2018
  6. Ligplaatsen in de Maashaven buiten gebruik
  7. Buitengebruikstelling spudpalenlocatie en openbare ligplaats Mississippihaven 1
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Binnenvaartschepen vervoerden 368 miljoen ton in 2017

Binnenvaartschepen vervoerden in 2017 ruim 368 miljoen ton goederen over de Nederlandse wateren. Dat is 4,8 procent meer dan in 2007. Driekwart daarvan (276 miljoen ton) werd door Nederlandse schepen vervoerd. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de binnenvaart. 
Lees het hele bericht op: www.cbs.nl

Naar boven

 

CBRB reageert op de CBS cijfers

Zilvervloot voor de binnenvaart

Het gaat goed met de binnenvaart. In tien jaar tijd is het vervoer met 5 procent gegroeid. DFT gaat op pad met de Zaanse schipper Jeroen. (video)
De door het CBS gepubliceerde cijfers van de binnenvaart in 2017 laten zien dat met name de tankvaart groeit. Aangezien een zeer aanzienlijk deel van de werknemers in deze deelsector werkt hangt het structurele tekort aan gekwalificeerd binnenvaartpersoneel in Nederland daarmee nauw samen. Steeds meer wordt dat tekort gezien als een knelpunt voor de groei van de bedrijfstak. Het is echter een illusie te denken dat dit op korte termijn anders dan door het in dienst nemen van buitenlands personeel kan worden opgelost; dat is een uitdaging voor de langere termijn. Daarom wordt er – met name op instigatie van het Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB) – gewerkt aan een breed gedragen plan van aanpak om dit vraagstuk te adresseren.

Antonia zit al jaren op de binnenvaart: er moet wat meer liefde in

Michiel Koning aan het woord bij de NOS.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Herziening technische voorschriften passagiersschepen: een volgende stap?

Al jaren pleit het CBRB voor herziening van de technische voorschriften voor passagiersschepen (hoofdstuk 15 van het voormalige ROSR, hoofdstuk 19 van het nieuwe ES-TRIN), omdat de sector niet goed uit de voeten kan met de huidige voorschriften.
 
Enkele jaren geleden hebben we zelfs, samen met het ministerie, ILT, klassebureaus en scheepsbouw, al een bijna kant en klaar voorstel uitgewerkt. Omdat niet alle lidstaten binnen de Centrale Rijnvaartcommissie overtuigd zijn van de noodzaak om deze voorschriften tegen het licht te houden, heeft het Nederlandse ministerie een onderzoek laten uitvoeren naar de knelpunten met de huidige voorschriften voor passagiersschepen.
 
In oktober 2017 informeerden we u hierover via deze nieuwsbrief.
 
Inmiddels heeft de discussie over dit onderwerp en over het uitgevoerde onderzoek geleid tot een ‘Sondersitzung’: een speciale bijeenkomst over de voorschriften voor passagiersschepen. Hier zal de inmiddels opgestelde overzichtstabel van problemen met de huidige voorschriften, besproken worden. Hopelijk komen we hiermee een stap verder richting herziening van de voorschriften. De speciale bijeenkomst zal op 20 februari plaatsvinden en vanzelfsprekend zal het CBRB daar, via de EBU, aanwezig zijn.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 
 

Vergroening binnenvaart vooral financiële uitdaging


Beste heer/mevrouw,

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland organiseert in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op donderdag 8 februari 2018 een bijeenkomst rond het thema verduurzaming van de binnenvaart. De prikkelende stelling dat de "Vergroening van de binnenvaart vooral een financiële uitdaging is" staat tijdens de bijeenkomst centraal. De registratie is nu geopend!
 

Voor wie?

De bijeenkomst richt zich op alle bedrijven die actief zijn binnen de logistieke keten van de binnenvaart, waaronder: rederijen, verladers en partijen die betrokken zijn bij hun financiële bedrijfsvoering (banken, administratiekantoren en scheepsmakelaars).
 

Waar

World Trade Centrum Amsterdam. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
 

Programma

Het volledige programma vindt u hier.
Voor inhoudelijke vragen over het programma kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) stimuleert Duurzaam, Agrarisch, Innovatief en Internationaal ondernemen.

Naar boven

 

EBU - Newsletter January 2018

U kunt de EBU nieuwsbrief van januari 2018 hier downloaden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de EBU- UENF

Naar boven

 

Ligplaatsen in de Maashaven buiten gebruik

Met ingang van 20 januari 2018 worden enkele  binnenvaartligplaatsen in de Maashaven buiten gebruik gesteld. Zie hiertoe dit bericht aan de scheepvaart van het Havenbedrijf Rotterdam. Het opheffen van ligplaatsen is noodzakelijk in verband met onderhoud aan de pontons en een herschikking van de binnenvaartligplaatsen in de Maashaven.
Inlichtingen kunnen worden ingewonnen bij: Haven Coördinatie Centrum, telefoonnummer 010 -252 10 00 of marifoonkanaal 11

Naar boven

 

Buitengebruikstelling spudpalenlocatie en de openbare ligplaats Mississippihaven 1

In verband met de aanleg van de nieuwe tankterminal HTT zal vanaf  maandag 22 januari 2018  in de Mississippihaven tussen de oeverfrontnummers 7055 en 7047 de spudpalenlocatie en de openbare ligplaats Mississippihaven 1 buiten gebruik worden gesteld. Zie ook dit bericht aan de scheepvaart. Genoemde buitengebruikstelling is in verband met werkzaamheden ten behoeve van de bouw van een kademuur op deze locatie.
Bron: www.hesharteltankterminal.eu
Inlichtingen over de buitengebruikstelling kunnen worden ingewonnen bij het Haven Coördinatie Centrum, telefoonnummer 010 2521000 of VHF kanaal 11

Naar boven

 
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart 
Vasteland 78 | 3011 BN  Rotterdam | tel:010-7989800
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.cbrb.nl

Uitschrijven uit de nieuwsbrief.
 Copyright © *|CURRENT_YEAR|*, Alle rechten voorbehouden.
CBRB medewerkers en leden handelen volgens de CBRB Complianceregeling Mededinging.
*|REWARDS|* 
Ga naar boven