Nieuwsfeeds - Binnenvaart

Nieuwsfeeds - Binnenvaart

Jubileumfeest 90-jarig bestaan van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart groot succes!

Op vrijdag 11 oktober vond het jubileumfeest van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) plaats met een gevarieerd en interactief middagprogramma in de Lloydzaal van het STC te Rotterdam, met daarna een rondvaart door Rotterdam op het prachtige partyschip de Jules Verne van Constant in Beweging, lid van het CBRB. Dit jubileum werd mede mogelijk gemaakt door een veertigtal bedrijven die het CBRB een warm hart toedragen, zonder hen was het niet mogelijk geweest om dit mooie evenement te organiseren.Om half 4 's middags werden de genodigden van het CBRB ontvangen met koffie en gebak, waarna Donatello Piras, veel gevraagd dagvoorzitter, de middag startte met een quiz over de geschiedenis van het CBRB. Een rijke geschiedenis met het hoogte- en dieptepunten, mooie resultaten, professionele vertegenwoordiging waarvan het doel sinds de oprichting ongewijzigd is gebleven: de belangen behartigen van de aangesloten leden en de binnenvaart.

De winnaar van deze quiz, Fred Witte van Dutch Delta Cruise Port, gaf aan de website van het CBRB bekeken te hebben en daardoor enkele vragen goed te hebben kunnen beantwoord. De winnaar kreeg een boek uitgereikt door Paul Goris, voorzitter van het CBRB. 


Donatello Piras, Fred Witte van Dutch Delta Cruise Port en Paul Goris (voorzitter CBRB)

Onder de indruk van de binnenvaart

Arjan van Gils, wethouder van Rotterdam verantwoordelijk voor de portefeuilles financiën, organisatie, haven en grote projecten, nam na de leuke en interactieve introductie het woord. Hij sprak over roerige tijden waarin het CBRB begon met haar werkzaamheden, maar ook over de roerige tijden waar de binnenvaartondernemers op dit moment mee te maken hebben, zoals duurzaamheid, tegenstrijdige belangen m.b.t. bruggen over rivieren en kanalen. Hij deelde ook zijn visie op de havencongestie in Rotterdam, waarbij het belang van data delen en goede interne logistiek werd benadrukt.
 
Arjan van Gils gaf aan onder de indruk te zijn van de binnenvaart en het geweldig te vinden dat er een organisatie is als het CBRB die op komt voor de belangen van de binnenvaart en de aangesloten leden. Hij feliciteerde nogmaals alle aanwezigen en kreeg uit handen van Paul Goris het eerste, speciaal voor deze gelegenheid gemaakte, CBRB-jubileummagazine uitgereikt. Dit jubileummagazine werd na afloop van de avond uitgedeeld aan alle aanwezigen, ook zal er naar elk lid van het CBRB een magazine worden gestuurd. 

Maarten van der Weijden

Olympisch kampioen op de 10 kilometer open water in 2008 in Beijing, Maarten van der Weijden was de hoofdspreker van deze middag. Zijn sportprestaties, zijn ziekte en de twee keer dat hij de Elfstedentocht zwom, verbond hij tot één inspirerend, indrukwekkend en mooi verhaal.
 
Waarbij hard werken, uitdagingen aangaan, samenwerken, met tegenslagen omgaan, domme pech hebben, overleven van kanker allemaal belangrijke punten in zijn verhaal waren. Toch was de belangrijkste boodschap dat doelen stellen geen verplichtingen zijn, maar richtlijnen. Richtlijnen waar je heen wil gaan. Het niet halen van een doel heeft niets te maken met falen. “Als het een eerste keer niet lukt, dan mag je het best een tweede keer proberen” aldus Maarten van der Weijden.  
 
Aan hij einde van zijn verhaal kreeg hij een staande ovatie van het publiek en iedereen was erg onder de indruk van zijn verhaal, dat zeker stof tot nadenken gaf. Na het middagprogramma was er nog kort de mogelijkheid om vragen aan hem te stellen en met hem op de foto te gaan, waar enkele aanwezigen dan ook zeker gebruik van hebben gemaakt.
 


Na het verhaal van Maarten was het moeilijk om weer over te gaan tot de orde van de dag. Maar Paul Goris en Donatello Piras gingen met elkaar in gesprek over belangrijke onderwerpen voor de binnenvaart. Verduurzaming was daar één van, waarbij Paul Goris aan gaf dat verduurzaming geen modewoord is, maar een must voor de binnenvaart.  Ook al wordt er geroepen dat de weg schoner is doordat motoren sneller vervangen kunnen worden, toch blijft de binnenvaart per vervoerde ton de schoonste mobiliteit in CO2 uitstoot. De binnenvaart is nu de schoonste modaliteit, maar dat moeten en willen we ook blijven.
 
De congestie en modal shift noemde Paul als actuele onderwerpen. Maar ook het aantrekken van goed personeel is van groot belang voor de binnenvaartbranche. Op elke niveau zijn mensen nodig, we moeten een aantrekkelijke sector zijn voor mensen om in te werken en te blijven werken. 

Jules Verne – Vaartocht door Rotterdam

Als afsluiter van de middag nam Constant Geerling, CEO van Constant in Beweging, het woord. Hij was onder de indruk van het verhaal van Maarten van der Weijden en stelde een mooi doel voor 2020 om samen met de gehele binnenvaart, het CBRB en andere partijen, zich volgend jaar een dag in te zetten voor het goede doel van Maarten van der Weijden. Waarna alle aanwezigen werden uitgenodigd om aan boord te gaan van de Jules Verne, het prachtige partyschip van Constant in Beweging.
 
Bij binnenkomst op het schip werd iedereen een heerlijk welkomstdrankje aangeboden en namen Robert Kasteel, directeur CBRB, en Paul Goris bij vertrek van het schip aan de Sint-Jobshavenkade het woord om alle aanwezigen te bedanken voor hun komst, het belang van samenwerken te benadrukken en uit te kijken naar de toekomst en werd er geproost op het CBRB en de binnenvaart. 

Robert Kasteel, directeur CBRB, spreekt de aanwezigen toe op de Jules Verne


Na dit alles werden de vijf heerlijke buffetten geopend en werd de avond begeleid door de zeer muzikale vijfkoppige band: TWQ. Rond de klok van half 11 's avonds meerde de Jules Verne weer af en kon iedereen met een jubileummagazine op zak de tocht naar huis maken.

Deze middag en avond kunnen worden bestempeld als indrukwekkend, inspirerend, smakelijk, gezellig, feestelijk en sfeervol. Het was een zeer mooi samen zijn met onze leden en relaties, waarmee we ook uit kijken naar de toekomst. We bedanken nogmaals iedereen voor zijn of haar komst en / of bijdrage voor deze dag. 

 

Foto's

  • Klik hier om de foto's van de middag te bekijken
  • Klik hier om de foto's van de avond te bekijken

  

  
Coronavirus (COVID-19)


Ga naar boven