Nieuwsfeeds - Binnenvaart

Nieuwsfeeds - Binnenvaart

Olieverontreiniging Haven van Rotterdam

Wij zijn aan het einde van deze middag geïnformeerd door het Havenbedrijf Rotterdam over de spill die gistermiddag heeft plaatsgevonden in de 3e petroleumhaven.
 
Op 23-06 om 13:45 heeft de Bow Jubail SB-achter, de steiger van LBC geraakt, waardoor een brandstoftank lek is geraakt. De Bow Jubail was leeg maar had net gebunkerd. De Spill betreft 217 ton stookolie. De 3e Petroleumhaven alsmede de Geulhaven zijn ernstig vervuild. De olie spill loopt inmiddels van de Beneluxtunnel tot aan Hoek van Holland en de op Oude Maas tot boven de Spijkenisserbrug. Er is een oilboom rond Bow Jubail gelegd. De 3e Petroleumhaven wordt met veel ruimingsvaartuigen aangepakt. De 3e Petroleumhaven en de Geulhaven zijn op dit moment gestremd. Alle schepen, waaronder zo’n 35 binnenvaartschepen,  die zich daar bevinden zijn inmiddels door het HbR geregistreerd.
 
Er wordt op dit moment in opdracht van het HbR in de Geulhaven een wasstraat op een ponton door HEBO aangelegd. Deze wasstraat zal hopelijk vanavond/vannacht worden geopend en 24/7 operationeel zijn. Het is de bedoeling dat alle binnenvaartschepen die de 3e Petroleumhaven en de Geulhaven verlaten eerst in de wasstraat worden schoongemaakt. De wasstraat is bereikbaar via marifoonkanaal 8.
 
Door het HbR wordt in overleg met de getroffen bedrijven in het Botlek gebied bepaald in welke volgorde de schepen weer kunnen laden/lossen.
 
Bureau Van Ameyde Marine, de heer Jaap Steenbergen, treedt op namens de verzekeraar van schip en rederij. De Bow Jubail is door het Havenbedrijf aansprakelijk gesteld.
 
Zie verder het bijgaande communiqué van het Havenbedrijf.

icon Olieverontreiniging 3e Petroleum
Ga naar boven