Nieuwsfeeds - Binnenvaart

Nieuwsfeeds - Binnenvaart

Transportsector slaat weg naar groei in


  • Transportsector groeit 1,5 procent in 2017 en 2018
  • Wegvervoer profiteert vooral van groei in bouw en (online) detailhandel
  • Volumes binnenvaart en kustvaart nemen in 2017 en 2018 toe
Transportsector groeit 1,5 procent in 2017 en 2018
In 2016 daalde de omzet van alle bedrijven die in de transportsector actief zijn met 0,3 procent. De vrachtvolumes gaven vorig jaar een positiever beeld en stegen met 2,3 procent. Volgens ABN AMRO staan vooral de prijzen, en hierdoor de omzetten, nog onder druk. In 2017 en 2018 verwacht zij een groei van 1,5 procent voor de gehele transportsector. De ontwikkelingen in de sector als geheel laten wel een gemengd beeld zien. Sommige sectoren presteren goed, terwijl andere sectoren nog in moeilijker vaarwater zitten.

Positieve vooruitzichten voor weg- en spoorvervoer
Het wegvervoer is één van de trekkers van de transportsector. De omzet steeg in 2016 met 2,8 procent, ook de vervoersvolumes stegen (+2,5 procent). ABN AMRO denkt dat wegvervoerders ook in de komende jaren kunnen meeliften met de groei van de bouwsector en de stijging van online verkopen. Spoorvervoerders profiteren ook van de economische groei, de sterk groeiende bouwsector en chemische industrie. De volumes namen in 2016 met 0,8 procent toe. Het internationale vervoer groeide ook met 0,8 procent, het binnenlandse vervoer met 1,1 procent. De doorvoer van goederen daalde sterk in 2016.

Volumes in binnenvaart groeien, maar prijsdruk blijft
De omzet in de binnenvaart daalde in 2016 met 5,9 procent. Tegelijkertijd stegen de volumes met 3,2 procent. ABN AMRO verwacht in 2017 en 2018 een lichte groei van het binnenvaartvolume. De prijzen blijven naar verwachting onder druk staan vanwege aanhoudende overcapaciteit. In short sea shipping was in 2016 een volumestijging zichtbaar, maar door overcapaciteit stonden de tarieven en omzet onder druk. Doordat nog maar weinig nieuwe schepen voor short sea shipping worden gebouwd, zal de capaciteitsgroei in de komende jaren beperkt blijven en de druk op de tarieven verminderen. "Veel bedrijven in de transportsector hebben de wind in de rug en profiteren van de economische groei. Wel moeten zij rekening houden met internationale onzekerheden, zoals de onderhandelingen over de Brexit die zijn gestart. Ook blijft overcapaciteit een probleem in de transportsector, waardoor de marges van ondernemers onder druk blijven staan", vertelt Madeline Buijs, Sectoreconoom Transport en Logistiek van ABN AMRO. "Snelle veranderingen en stijgende volumes dagen bedrijven in de transportsector óók uit zichzelf opnieuw uit te vinden. Zij kunnen groei realiseren door bewust en slimmer gebruik te maken van bestaande transportcapaciteit", zegt Bart Banning, Sector Banker Transport en Logistiek van ABN AMRO."Dit is mogelijk als ondernemers inzetten op digitalisering, de inzet van nieuwe technologische oplossingen en samenwerking met andere partijen in de keten. Deze drie thema's maken de weg vrij voor een toekomstbestendige logistieke sector."

Het volledige rapport is hier te downloaden.


Ga naar boven