Arbo

Doel/inleiding

Arbeidsomstandigheden in de binnenvaart hebben naast algemene ook heel specifieke en eigen kenmerken. Alleen al het feit dat de branche verschillende soorten schepen kent en diverse vormen van lading vervoert, betekent dat er veel (verschillende) Arborisico’s zijn. Risico’s die in kaart moeten worden gebracht en terug gedrongen. Werkgevers willen in de binnenvaart veilige werkplekken bieden en hebben gezamenlijk een sectorale website voor arbo. Op deze website staan de branche instrumenten en praktische informatie over RI&E en Arbocatalogus.  

Branche-Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

Wettelijk is iedere werkgever verplicht een RI&E op te stellen. Branches kunnen centraal een generieke RI&E op stellen voor de eigen sector. De sector binnenvaart heeft zo’n branche RI&E en deze is erkend door het Steunpunt RI&E. Bedrijven tot 25 werknemers kunnen de RI&E gebruiken zonder toetsing van een gecertificeerde Arbodeskundige.  

Digitale RI&E tool

De leden van CBRB kunnen de vragenlijsten met de digitale RI&E makkelijker invullen. Ook kan met de tool een digitaal Plan van Aanpak worden gemaakt. Deze tool helpt om op eenvoudige wijze, voorzien van de juiste informatie, de acties die naar voren komen in te vullen. De tool is dynamisch, de persoon die aan de slag gaat met de RI&E kan op ieder gewenst moment het Plan van Aanpak aanpassen, bijvoorbeeld wanneer een actie is afgehandeld.
  • cbrb.voordebinnenvaart.nl
  • CBRB leden kunnen een account aanvragen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Lees de handleiding om snel op gang te komen
 

Ons netwerk

Speciaal voor het midden- en kleinbedrijf heeft de overheid het steunpunt RI&E ontwikkeld. Op deze site vindt u alle mogelijke informatie over de RI&E. www.rie.nl

Ieder jaar in juni wordt de week van de RI&E georganiseerd. CBRB is één van de partijen die deze week mee doet om de aandacht voor de RI&E te vergroten.
Arbocatalogus

Sociale partners hebben voor de binnenvaart een ‘Arbocatalogus’ ontwikkeld waarin de meest belangrijke Arborisico’s zijn gebundeld.  Deze Arbocatalogus wordt door SZW gekeurd en staat net als de branche RI&E gepubliceerd op de website  
 


 

Werkgroep Arbo

Onder voorzitterschap van de heer van Putten volgt de werkgroep dit onderwerp en adviseert het bestuur van CBRB. Sociale partners, CBRB, Koninklijke BLN-Schuttevaer en Nautilus International werken voor de sector binnenvaart samen in deze werkgroep aan een erkende Arbocatalogus en branche RI&E.
Vanuit CBRB neemt een Hogere Veiligheidskundige deel aan de werkgroep. Hiermee wordt kennis en kunde gewaarborgd. Ook de (eind) coördinatie van de Arbo Catalogus en de Branche RI&E worden door deze functionaris uitgevoerd.Michael Zevenbergen

Michael Zevenbergen
Secretaris

Contact:
Dossiers in beheer:
Takenpakket:


Ga naar boven