Gevaarlijke stoffen

Wijzigingen ADN 2019 Explosieveiligheid

Michael Zevenbergen presenteerde names KBLNS en CBRB de wijzigingen van het ADN-2019 ten aanzien van explosieveiligheid tijdens de beurs Maritime Industry (op 29 mei 2018). 

Wijzigingen ADN-2019

De belangrijkste wijziging is dat het ADN 2019 wordt geharmoniseerd met de ATEX-richtlijn voor explosieveiligheid. Deze harmonisatie heeft vele vergaande gevolgen voor zowel de droge lading als voor de tankvaart. Naast wijzigingen in constructievoorschriften zijn er ook wijzigingen in de bedrijfsvoorschriften van het ADN.

Brochure Explosieveiligheid

De Nederlandse vertaling van het ADN-2019 zal naar verwachting rond april 2019 gereed zijn. Om te voorkomen dat ondernemers met een schip in aanbouw tussen wal en schip vallen, hebben CBRB en KBLNS het voortouw genomen om een Brochure op te stellen waar, als voorschot op de aankomende wijzigingen, de belangrijkste wijzigingen zijn genoemd.
De brochures voor droge lading en tankvaart kunt u aanvragen via het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (leden van BLN kunnen hiervoor terecht bij BLN). De complete achtergrondinformatie hebben we beschikbaar gesteld, voor de liefhebber, als download: icon Achtergrondinformatie Wijzigingen ADN 2019 Explosieveiligheid
 


 

Themabijeenkomst ADN 2017 op 22 september j.l. (meer informatie...)

De binnenvaart vervoert jaarlijks ongeveer 67 miljoen ton aan gevaarlijke stoffen. Hiermee neemt zij ruim 80 procent van het vervoer van gevaarlijke stoffen voor haar rekening. Het gaat meestal om brandbare vloeistoffen en chemicaliën. Ook afvalstoffen, gevaarlijke stoffen in containers  en in bulk worden door de binnenvaart vervoerd.

Het is buitengewoon belangrijk dat er veilige en werkbare regelgeving is. Het CBRB speelt, zowel nationaal als internationaal, een actieve rol op dit dossier.
 

Gevaarlijke stoffen - Wet- en regelgeving

In Nederland is het vervoer van gevaarlijke stoffen geregeld in de Wet vervoer gevaarlijke stoffen (WVGS), het Besluit vervoer gevaarlijke stoffen (Bvgs) en in de Regeling vervoer over de binnenwateren van gevaarlijke stoffen (VBG). Het ADN, gebaseerd op een internationaal verdrag, is de eerste bijlage bij de VBG en daarmee geïmplementeerd in de nationale wet en regelgeving voor het vervoer van gevaarlijke stoffen per binnenvaart.
Het ADN-Verdrag voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren heeft meerdere doelen. Naast vergroting van de veiligheid en bescherming van het milieu, is het ook de bedoeling dat de handel en het vervoer mogelijk wordt gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld door eisen te standaardiseren. In Nederland moet regelgeving als het ADN duidelijk, uitvoerbaar, controleerbaar en effectief zijn. Het ADN is complexe regelgeving. Regelmatig zijn er discussies over hoe deze regels moeten worden geïnterpreteerd.
Het ADN wordt internationaal vastgesteld en wordt elke twee jaar gewijzigd. Op deze manier kunnen incidentonderzoeken, nieuwe inzichten en praktijkproblemen worden meegenomen in nieuwe versies.

Het CBRB speelt niet alleen een actieve rol in de totstandkoming van regelgeving gevaarlijke stoffen. Er worden ook regelmatig thematische bijeenkomsten over het vervoer van gevaarlijke stoffen georganiseerd. 


 
Michael Zevenbergen

Michael Zevenbergen
Secretaris

Contact:
Dossiers in beheer:
Takenpakket:


Ga naar boven